Twee mannen uit Middelburg aangehouden op verdenking van internetfraude

4 maanden geleden gepubliceerd

Op 4 maart 2024 zijn twee mannen van 22 en 24 jaar uit Middelburg aangehouden op verdenking van internetfraude. Het tweetal wordt ervan verdacht al langere tijd via advertenties op social media, die naar verschillende websites leidden, spullen te hebben verkocht maar nooit te hebben geleverd.

Omvangrijk politieonderzoek

Na een omvangrijk politieonderzoek konden een groot aantal gedupeerden online aangifte doen. Dit gebeurde nadat de politie zelf contact zocht met de benadeelden. De meeste slachtoffers waren opgelicht voor een bedrag van 29,95 euro en hadden in eerste instantie geen aangifte gedaan. Na aangifte van enkele slachtoffers kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Meer slachtoffers dan gedacht

Uit het politieonderzoek bleek dat er veel meer slachtoffers waren dan aanvankelijk gedacht. De verdachten hebben met hun praktijken waarschijnlijk veel geld verdiend. De slachtoffers komen uit het hele land en kochten onder andere schommelstoelen, krultangen, make-up tassen en powerbanks via verschillende webshops, maar ontvingen nooit iets.

Aanhouding en huiszoekingen

In december 2023 deed de politie al een instap en huiszoeking in een woning in Middelburg. Afgelopen maandag volgde de aanhouding van de twee verdachten. Het onderzoek naar hun betrokkenheid is nog in volle gang.

Belang van aangifte doen

De politie benadrukt dat het doen van aangifte loont. Het helpt om de geleden schade zoveel mogelijk te beperken, nieuwe slachtoffers te voorkomen en criminelen op te sporen. Slachtoffers van online oplichting kunnen aangifte doen via de website van de politie. De aangifte wordt beoordeeld door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Ook Slachtofferhulp Nederland biedt ondersteuning aan slachtoffers van internetoplichting.